Dieta sportowca

Witamina E (tokoferol) – na co wpływa i jakie są jej właściwości? 

Autor: Katarzyna Deptuła   |   9 sierpnia, 2024
żródła witaminy E

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach i wykazuje właściwości przeciwutleniające. Chroni przed wolnymi rodnikami, a jej podstawowym źródłem jest dieta. Rzadko stwierdza się jej niedobory. Ma istotne znaczenie dla sportowców – wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni i ich regenerację oraz populacji ogólnej w zakresie, np. starzenia się skóry. Z artykułu dowiesz się, jakie są inne właściwości witaminy E, objawy i przyczyny niedoboru, a także czy warto ją suplementować. 

Spis treści:

  1. Czym jest witamina E (tokoferol)?
  2. Wchłanianie i dystrybucja witaminy E w ustroju
  3. Właściwości witaminy E – za co odpowiada?
  4. Objawy niedoboru witaminy E
  5. Niedobór witaminy E – przyczyny
  6. Jakie są medyczne wskazania dla witaminy E?
  7. Źródła pokarmowe witaminy E dla sportowców i dorosłych
  8. Zapotrzebowanie na witaminę E u dorosłych i sportowców
  9. Czy suplementacja witaminy E jest potrzebna sportowcom?

Czym jest witamina E (tokoferol)?

Witamina E to witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Pod względem chemicznym to mieszanina związków organicznych z grupy tokoferoli i tokotrienoli (alfa, beta, gamma i delta). Wszystkie z nich wykazują aktywność biologiczną. Największą posiada alfa-tokoferol, będąc również najbardziej rozpowszechnioną formą witaminy E w pokarmach. 

Wchłanianie i dystrybucja witaminy E w ustroju

Najlepsze wchłanianie witaminy E osiąga się w przypadku spożywania jej z tłuszczami, co wynika z jej rozpuszczalności. Po spożyciu witamina E jest emulgowana przez żółć, co ułatwia jej wchłanianie. W jelitach, a dokładnie w enterocytach jest wbudowywana do chylomikronów i wraz z limfą transportowana do krążenia ogólnego. Tam łączy się z frakcją beta-lipoproteinową i jest dostarczana do tkanek – jej największym magazynem są: tkanka tłuszczowa, wątroba, mięśnie, mózg oraz erytrocyty. 

Właściwości witaminy E – za co odpowiada?

Witamina E jest przeciwutleniaczem, który chroni przed oksydacją i peroksydacją lipidów. To element systemu antyoksydacyjnego człowieka, na który składa się również katalaza, dysmutaza nadtlenkowa, peroksydaza glutationowa i kofaktory takie jak selen. System ten uzupełniają inne przeciwutleniacze, takie jak witamina C, karotenoidy, glutation oraz kwas liponowy, które współpracują w neutralizowaniu wolnych rodników i ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. 

Witamina E wykazuje następujące właściwości: 

  • neutralizuje wolne rodniki, 
  • wspiera utrzymanie zdrowej skóry, 
  • wspiera funkcje neurologiczne i rozrodcze u kobiet oraz mężczyzn; 
  • bierze udział w regulacji kinazy białkowej C (enzymu, który odpowiada za przekazywanie sygnałów w obrębie komórek); 
  • uczestniczy w hamowaniu agregacji płytek krwi; 
  • chroni czerwone krwinki, 
  • zapobiega uszkodzeniom DNA. 

Witamina E reguluje aktywność biologiczną niektórych elementów układu odpornościowego. 

Objawy niedoboru witaminy E

Niedobór witaminy E (hipowitaminoza) zdarza się rzadko ze względu na powszechne występowanie tego składnika. 

Objawy świadczące o niedoborze tokoferoli to: 

  • zaburzenia płodności u kobiet i mężczyzn, 
  • zaburzenia i uszkodzenia układu nerwowego i retinopatia, 
  • zaburzenia układu mięśniowego, np. atrofia (zanik) mięśni szkieletowych. 

Z niedoborem witaminy E wiążą się objaw przedmiotowe, np. zwiększony rozpad czerwonych krwinek. 

Warto wiedzieć: 
Nadmierne spożycie i suplementacja witaminy E mogą prowadzić do hiperwitaminozy. Wiąże się z wystąpieniem określonych objawów, np. zwiększonym ryzykiem krwawienia, osłabieniem mięśni, bólem głowy. 

Niedobór witaminy E – przyczyny

Za niedobór witaminy E bardzo rzadko odpowiada niedostateczne spożycie w diecie. Zazwyczaj mogą przyczynić się do tego zaburzenia wchłaniania tłuszczów, np. związane z nieprawidłowym wydzielaniem żółci, chronicznym zapaleniem jelit i zespołem złego wchłaniania. Niektóre choroby genetyczne mogą prowadzić do zaburzeń w metabolizmie witaminy E (ataksja teleangiektazja czy zespół abetalipoproteinemii). 

wybierz swój pakiet baner alab sport

Jakie są medyczne wskazania dla witaminy E?

Witaminę E stosuje się w leczeniu pomocniczym wielu chorób. Podaje się ją w: 

  • zaburzeniach przemiany materii, 
  • zaburzeniach metabolizmu lipidów, 
  • chorobach, którym towarzyszy wzmożone wytwarzanie wolnych rodników, np. w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, zakrzepowym zapaleniu żył, 
  • zaburzenia neurologiczne, 
  • choroby skóry (np. łuszczyca). 

Witamina E chroni erytrocyty transportujące tlen i dwutlenek węgla – zapobiegając ich hemolizie. 

Źródła pokarmowe witaminy E dla sportowców i dorosłych

Witamina E występuje w większości produktów spożywczych. Jej dobrym źródłem są: 

  • kiełki pszenicy, 
  • tłuszcze roślinne np. olej (z zarodków pszenicy, słonecznikowy, krokoszowy, 
  • orzechy (np. migdały, orzechy laskowe), 
  • nasiona (np. słonecznik, dynia), 
  • owoce (np. czarne jagody), 
  • warzywa (np. czerwona i zielona papryka, szpinak). 
Warto wiedzieć: 
Witamina E może pomóc w redukcji zapalenia i bólu mięśni związanego z intensywnym wysiłkiem fizycznym.  

Zapotrzebowanie na witaminę E u dorosłych i sportowców

Zapotrzebowanie na witaminę E u dorosłych zależy od: 

  • płci, 
  • stanu fizjologicznego (ciąży i laktacji), 
  • podaży innych witamin pełniących funkcję antyoksydantów i rodzaju spożywanego tłuszczu (rośnie wraz ze wzrostem podaży NNKT), 
  • patologii przewodu pokarmowego oraz wątroby. 

Normy spożycia dla dorosłych na dobę to: 

  • 8 mg dla kobiet, 10 mg w okresie ciąży i 11 mg w czasie laktacji, 
  • 10 mg dla mężczyzn.  

W przypadku sportowców dzienne zapotrzebowanie na witaminę E zwiększa się do 15 mg – jednakowo u kobiet i mężczyzn. Niektórzy specjaliści zalecają 30-50 mg na dobę. 

Czy suplementacja witaminy E jest potrzebna sportowcom?

Klasyfikacja suplementacji witaminy E opiera się na ilości i jakości dowodów naukowych. Zależnie od organizacji oceniającej, suplementacja: 

  • witaminy E wg Australijskiego Instytutu Sportu jest niedostatecznie udowodniona (brak wystarczających danych naukowych i dowodów na jej skuteczność), 
  • witaminy E wg Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego może być niezasadna, ze względu na brak rzetelnych badań naukowych potwierdzających jej wpływ na zdolność do wysiłku fizycznego. 

Niektóre badania sugerują, że suplementacja witaminą E może mieć ograniczone korzyści, a nawet może hamować adaptację organizmu do wysiłku fizycznego. Inne badania wskazują na potencjalne korzyści dla zdrowia ogólnego, ale dowody są nadal niejednoznaczne. Podstawowym źródłem jest przede wszystkim dieta, w której powinny znaleźć się produkty obfitujące w tokoferol. 

Witamina E chroni przed wolnymi rodnikami, chroniąc komórki, np. erytrocyty przed ich zniszczeniem. Jest istotnym elementem ochrony antyoksydacyjnej. Jej podstawowym źródłem są oleje pochodzenia roślinnego, orzechy i nasiona. Zależnie od płci i aktywności fizycznej dzienne zapotrzebowanie na witaminę E zmienia się i jest wyższe u osób uprawiających sport. 

Opieka merytoryczna: lek. Kacper Staniszewski

Piśmiennictwo

  1. Celejowa I (2013) Żywienie w sporcie, Warszawa: PZWL 
  1. Cięszczyk P (2023) Biochemia sportowa, Warszawa: PZWL 
  1. Krenc Z (2024) Medycyna sportów walki, Warszawa: PZWL 
  1. Banach M, Biernacka E, Braksator W (2016) Kardiologia sportowca w praktyce klinicznej, Warszawa: PZWL 
  1. Frączek B, Krzywański J, Krysztofiak H (2019) Dietetyka sportowa, Warszawa: PZWL 
  1. https://sklep.alablaboratoria.pl/centrum-wiedzy/witamina-e-tokoferol/, dostęp 04.07.2024 
  1. Charakterystyki produktów leczniczych zarejestrowanych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej będące monopreparatami witaminy E (kapsułki, płyn doustny) 
PODZIEL SIĘ TYM ARTYKUŁEM

Jak obniżyć poziom triglicerydów? Rola aktywności fizycznej

Wysokie trójglicerydy to poważny czynnik ryzyka chorób serca. Sprawdź, co podnosi ich poziom, jakie niesie to za sobą konsekwencje i jak za pomocą prostych zmian w stylu życia, diety i regularnej aktywności fizycznej możesz je skutecznie obniżyć!

PODZIEL SIĘ TYM ARTYKUŁEM

Pompki — co dają i jak robić je poprawnie?

Pompki to jedno z najpopularniejszych i najbardziej efektywnych ćwiczeń na górną część ciała. Sprawdź, jak wykonywać je prawidłowo, jakie mięśnie angażują różne warianty i jakie korzyści możesz osiągnąć dzięki regularnym treningom pompek!

PODZIEL SIĘ TYM ARTYKUŁEM

Kofeina jako środek zwiększający wydolność u sportowców

Kofeina to jedna z najpopularniejszych substancji wspomagających wysiłek fizyczny. Sprawdź, jak działa na organizm sportowca, w jakich dawkach jest najskuteczniejsza i czy jej stosowanie jest bezpieczne i legalne w świecie sportu.

PODZIEL SIĘ TYM ARTYKUŁEM