Witaminą K określa się rozpuszczalną w tłuszczach grupę związków chemicznych. Substancje te pełnią istotną rolę w prawidłowym przebiegu procesów związanych z krzepnięciem krwi oraz kościotworzeniem, jednak funkcji witaminy K jest znacznie więcej. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, dlaczego jej odpowiednia podaż jest tak ważna w kontekście osób aktywnych fizycznie.
Spis treści:
- Co to jest witamina K i jakie ma właściwości?
- Znaczenie witaminy K w diecie osób aktywnych fizycznie
- Objawy niedoboru witaminy K. Skutki niedoboru u sportowców
- Nadmiar witaminy K w organizmie
- Źródła witaminy K – gdzie znajduje się jej najwięcej?
Co to jest witamina K i jakie ma właściwości?
Wchłaniana w górnych odcinkach przewodu pokarmowego witamina K może występować w trzech głównych formach. Dwie z nich, czyli filochinon (witamina K1) oraz menachinon (witamina K2), mają pochodzenie naturalne – filochinon występuje w zielonych częściach niektórych warzyw, a menachinon jest wytwarzany przez bakterie jelitowe. Witamina K3, czyli menadion, jest natomiast substancją pochodzenia syntetycznego i znajduje powszechne zastosowanie w branży suplementacyjnej.
Sama nazwa witaminy K pochodzi od jednej z najważniejszych właściwości warunkowanych przez ten związek, czyli koagulacji. Kaskada krzepnięcia krwi jest bowiem uzależniona od aktywowanych przez witaminę K czynników (II, VII, IX, X), a także białka C oraz S. Pod wpływem witaminy K dochodzi również do uzyskania właściwej struktury chemicznej osteokalcyny, czyli białka odpowiadającego za proces kościotworzenia. Modulacja kalcyfikacji przez witaminę K wpływa także na zapobieganie zwapnieniom ścian naczyń krwionośnych oraz komórek mięśnia sercowego.
Znaczenie witaminy K w diecie osób aktywnych fizycznie
Witamina K odgrywa kluczowe znaczenie w poprawnym funkcjonowaniu wielu układów. Jej bezcenny wpływ na organizm człowieka jest szczególnie widoczny w przypadku osób aktywnych fizycznie. Wspieranie procesu mineralizacji oraz poprawy gęstości kości wzmacnia szkielet osiowy, a tym samym zmniejsza ryzyko występowania złamań – zarówno tych urazowych, jak i zmęczeniowych.
Z perspektywy osób trenujących sporty wytrzymałościowe ważny jest także wpływ witaminy K na funkcjonowanie układu krwionośnego, nieustannie obciążanego podczas treningów typu cardio. Dotyczy to zarówno poprawy elastyczności samych naczyń, jak i zapobieganiu incydentom sercowo-naczyniowym oraz zwapnieniu w obrębie tętnic.
Regulowanie krzepnięcia krwi jest natomiast istotne dla osób uprawiających sporty kontaktowe, szczególnie narażonych na uszkodzenia małych naczyń. Odpowiednia podaż witaminy K w diecie warunkuje bowiem prawidłowy przebieg procesu koagulacji, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia wybroczyn i krwiaków.
Objawy niedoboru witaminy K. Skutki niedoboru u sportowców
Hipowitaminoza powiązana z niedostateczną podażą witaminy K może objawiać się poprzez:
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- wydłużenie gojenia się niewielkich ran,
- zwiększoną tendencję do powstawania krwiaków podskórnych,
- krwawienie z dziąseł oraz nosa,
- obfite, wydłużone miesiączkowanie,
- dużą podatność na złamania kości,
- częstsze zapadanie na infekcje sezonowe.
Każdy z wyżej wymienionych objawów może charakteryzować się szczególnie zauważalną manifestacją u osób uprawiających sport. Otarcia obuwia, upadki, skaleczenia oraz zmiany skórne pomimo swojej niegroźnej przyczyny mogą stać się znaczącym problemem w codziennym życiu.
Jeśli zaobserwowałeś u siebie symptomy hipowitaminozy, to koniecznie wykonaj badanie laboratoryjne pod kątem stężenia witaminy K w surowicy krwi.
Nadmiar witaminy K w organizmie
Hiperwitaminoza, czyli nieproporcjonalna do potrzeb podaż witaminy K, występuje stosunkowo rzadko. Jej objawy mogą być jednak groźne dla zdrowia, ponieważ w takiej sytuacji dochodzi do:
- zwiększonej potliwości,
- odczuwania fal gorąca,
- niedokrwistości,
- zaburzeń funkcji wątroby,
- bólów zamostkowych.
Jeśli zatem decydujesz się na towarzyszącą treningom suplementację, to koniecznie zapoznaj się z dedykowanymi Tobie normami podaży witaminy K. Nadmiar tego związku w diecie może być bowiem równie groźny, co jego niedobór.
Źródła witaminy K – gdzie znajduje się jej najwięcej?
Suplementacja witaminy K może odbywać się poprzez przyjmowanie preparatów z syntetycznie wytworzonym menadionem lub wzbogacenie swojej diety o wybrane produkty roślinne, białkowe i tłuszczowe. Witaminę tę w dużych ilościach można znaleźć w:
- buraku liściowym,
- jarmużu,
- szpinaku,
- tymianku,
- pietruszce,
- serach,
- wątrobie drobiowej,
- żółtku jaja kurzego.
Niezależnie od stosowanej diety i rodzaju uprawianej aktywności fizycznej, wykonaj laboratoryjne badanie poziomu witaminy K, która w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka odgrywa nieocenioną rolę.
Opieka merytoryczna: lek. Katarzyna Banaszczyk
Piśmiennictwo
- Józef Kucharz E, Stajszczyk M, Kotulska A, Brzosko M, Leszczyński P, Pawlak-Buś K, et al. Rola witaminy K 2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych – znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne Role of vitamin K 2 in the bone metabolism and other physiopathological phenomena: application for prophylaxis and management [Internet]. [cited 2024 Jul 11]
- Mladěnka P, Macáková K, Kujovská Krčmová L, Javorská L, Mrštná K, Carazo A, et al. Vitamin K – sources, physiological role, kinetics, deficiency, detection, therapeutic use, and toxicity. Nutrition Reviews. 2021 Sep 2;80(4).
- Barker T. Vitamins and Human Health: Systematic Reviews and Original Research. Nutrients [Internet]. 2023 Jun 26 [cited 2023 Oct 5];15(13):2888–8. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10346564/